HISZEM ÉS TUDOM!

A Nemzeti Tehetség Program NTP-SZKOLL-19-0014 azonosítószámú projekt keretében 2019. július és 2020. december között a Szakkollégium az alábbi programokat valósítja meg: 

1. A liturgia fejlődése a Munkácsi Egyházmegyében című 15 órás szakkurzus 

 2. Hit és tudomány viszonya a 21. században című 15 órás szakszeminárium 

 3. FeleBarát címmel és Hiszem és/vagy Tudom! címmel vitaest 

4. A társadalmi problémákra érzékeny, szakmai attitűdök kibontakozását segítő foglalkozások keretében egész hétvégés Lelki Fitnesz két alkalommal 

5. "Álmodtam egy világot magamnak!" című társadalmi felelősségvállalást elősegítő projekt Nagyváradon 

6. A szakkollégiumi élethez szervesen kapcsolódó, szakmai tartalmakra épülő kulturális, sport- és egyéb szabadidős jellegű közösségi tevékenységek négy alkalommal


Hírek


FeleBarát hitéleti vitaest a Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégiumban

A miskolci Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon szervezeti egységeként működő Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium nyilvános hitéleti vitaestet tartott FeleBarát címmel 2020. szeptember 9-én, az Akropolisz Szabadtéri Színpadon. A Nemzeti Tehetség Program által támogatott NTP-SZKOLL-19-0014 azonosítószámú "Hiszem és Tudom!" című projekt keretében megvalósuló program egyben lehetőséget adott arra is, hogy megismerhessék egymást az új szakkollégisták és az résztvevő érdeklődők is. Az estet Makkai László görögkatolikus atya egy közös imával nyitotta meg. A meghívott vendégek az egyiptomi Florence Gamal, és a pakisztáni Sybil Dilsher. Mindketten keresztények, a Miskolci Egyetem ösztöndíjas hallgatói. Örömmel tettek eleget a felkérésnek, hogy osszák meg tapasztalataikat az otthoni és a magyarországi vallásgyakorlásról, azok közti hasonlóságokról és különbözőségekről. A szakkollégisták és a résztvevő fiatalok érdeklődve hallgatták őket, sokakban merült fel kérdés a témát illetően, melyekre készségesen, nyíltan és őszintén válaszoltak a vendégek. Természetesen szóba került a járványhelyzet is, miként élték meg idehaza a kijárási korlátozást és az egyetemi távoktatást. A szeretetteljes és jóhangulatú program angol nyelven zajlott, a fiatalok segítették egymást abban, hogy megértsék és közvetítsék az elhangzottakat. Az éjszakába nyúló vitaest közös pizzázással ért véget.       Örömolimpia című online vitaest a Romzsa Szakkoliban

Nyilvános, online hitéleti vitaestet szerveztünk 2020. április 16-án a miskolci Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon szervezeti egységeként Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium NTP-SZKOLL-19-0014 azonosítószámú, "Hiszem és/vagy Tudom! című projekt keretében.

A jelenlegi helyzethez igazodva a vitaest online formában történt skype-on keresztül. Vendégelőadónk Kiss Máté görögkatolikus papnövendék volt, a Miskolc-Belvárosi Görögkatolikus Parókia lelkipászto kisegítője. Felkérésünket nagy örömmel fogadta, a vitaest témáját aktuálisnak és fontosnak tartotta. Az ötlet Placid atyától ered, aki a Gulagon rendezett a rabok számára Örömolimpiát, enyhítve ezzel a szenvedéseiken.

A szakkollégisták jelenleg a munkatábortól jelentősen eltérő helyzetben vannak, attól komfortosabb, kényelmesebb és nyugodtabb körülmények között kell átvészelniük a járvány időszakát. Viszont attól, hogy otthon töltik ezt az időt, mégis ki kell lépniük a komfortzónájukból. Az eddig megszokott életük fenekestül felfordult, talán kicsit céltalanná is vált, ami hajlamosít arra, hogy ellazuljon a hitük, hogy engedjenek a céljaikon. A vitaest egyik nem titkolt célja az volt, hogy ezt elkerüljük. A fiatalokat online megszólítva ösztönöztük arra, hogy nézzék végig a napjukat, mennyi öröm veszi őket körül.

Kiss Máté tökéletesen értette, hogy mi a célja a programnak. Személyes élettapasztalatain keresztül vezette fel a résztvevők számára, hogy milyen fontos a napi rutin, mennyire könnyű lazítani a saját szabályainkon, és hogy ezáltal mennyire könnyen eshetünk kétségbe. Kiemelte az idő jelentőségét is, hiszen a jelenlegi helyzetben rengeteg időt spórolhatunk az otthonléttel. Ezt a plusz időt pedig értékes és érdekes pillanatokra kell fordítanunk, olyanra, amely örömet okoz, és olyanra, amelyre eddig nem jutott idő. A szakkollégisták elmondhatták, hogyan zajlik egy napjuk, mi változott az életükben, miként próbálják átvészelni ezt az időszakot és miben lelik örömüket. Előkerültek rég nem olvasott könyvek, rég nem látott filmek, porosodó társasjátékok, gyermekkori álmok, hobbifestékek, kerti szerszámok és az ágy alatt nyugalomra tért kézi súlyzók is. A beszélgetés során a fiatalok ötletet is adtak egymásnak, mi mindenre érdemes figyelni az életben ahhoz, hogy a szívünk mindig nassolhasson örömből, és a lelkünk mindig jóllakott legyen.

Köszönjük Kiss Máténak, az este játékmesterének és a résztvevő szakkollégistáknak, akit nagyon várunk vissza!

A program az NTP-SZKOLL-19-0014 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.


              Örömolimpia

Nyilvános, online közéleti vitaest  

Kiss Máté görögkatolikus papnövendék vezetésével

A miskolci Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium nyilvános, online közéleti vitaestet szervez az érdeklődők számára.

Vendégelőadó: Kiss Máté, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola tanulmány végzett papnövendéke

Vitapartnerek: egyetemi hallgatók, szakkollégisták

Időpont: 2020. április 16. csütörtök 17:00 - 20:00

Csatlakozás helye:

Romzsa Szakkoli:  https://join.skype.com/eqdtFBfBAhWw

A programon való részvétel ingyenes!

A részvételhez saját Skype fiók szükséges! Kérjük, részvételi szándékukat a Skype elérhetőségük megadásával jelezzék legkésőbb 2020. április 15.-ig e-mailen a romzsatszakkoli@gmail.com címen!

A program az NTP-SZKOLL-19-0014 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Lelki Fitnesz I. alkalom

2020. március 6-8. között a Húsvétot megelőző nagyböjti időszakban rendeztük meg, a Lelki Fitnesz első alkalmát, melyet Levcsenkó Róbert, beregdédai (Kárpátalja) görögkatolikus áldozópap tartott. A hétvégét egy közös imádsággal kezdtük, majd kezdetét vette a lelkigyakorlat. A hallgatóink több előadássorozaton vettek részt, melyen Róbert atya beszélt a böjti lemondásról és elengedésről. Szakkollégiumunk névadójáról, Romzsa Tódor Püspök Atyáról is megtudhattuk, hogy milyen nehézséggel kellett szembenéznie. Szombaton az előadásokat követően megnéztük közösen a Passió című filmet. A filmet követően közösen sütöttünk lángost a kollégium konyhájában. Vasárnap reggel egy csendes sétára indultunk Görömbölyre majd vissza, mely lelki feltöltődést adott, mindenki kicsit magára figyelhetett és csendesen túrázhatott. A lelkigyakorlatot Szent Liturgiával zártuk, melyet Makkai László, intézményvezető koncelebrált. 

A program az NTP-SZKOLL-19-0014 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

Közösségi este

A szakkollégiumunk hallgatói és munkatársaink 2020. február 19-én közösösen burritot készítettek, majd a napot csoportos sportfoglalkozás keretein belül, bowlingozással zárták. Remek alkalom nyílt a szakkurzus által nyújtott lelki felüdülés után a szakkollégistáknak közösségben eltölteni az estét. A hallgatóink nagyon jól érezték magukat, a közösségi este, vacsorakészítés és sportolás előre mozdította a közösség formálódását, összecsiszolását. 

A program az NTP-SZKOLL-19-0014 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.


Szakkollégistáink Dobos András atya által tartott szakkurzuson vettek részt

Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium tagjai szakkurzuson vettek részt, az előadásokat Dr. Dobos András atya tartotta. Időpontjai: 2019.11.19., 2020.02.12., 2020.02.09. A szakkurzus fő témája "A liturgia fejlődése a Munkácsi Egyházmegyében" volt, melyről András atya szakavatott hiszen, doktori disszertációját is ebben a témában írta. Szakkollégistáink nagy érdeklődéssel hallgatták az előadássorozatot. A hallgatóink a kurzussorozatnak köszönhetően átláthatják és a rendelkezésükre álló információk alapján értelmezni tudják a környezetüket, hitéletük jelenlegi helyzetét, képessé váltak az aktív környezetformálásra. A kurzuson megszerzett háttértudásukkal képessé váltak önálló, objektív véleményformálásra és a kortársaikkal való véleményütköztetésre. A szakkurzus végén lehetőség nyílt arra, hogy szakkollégistáink kérdéseket tegyenek fel András atyának.

A program az NTP-SZKOLL-19-0014 azonosítószámú projekt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.kt keretében, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával valósul meg.

1. A Liturgia fejlődése a Munkácsi Egyházmegyében című szakkurzus

Program megnevezése: A Litrugia fejlődése a Munkácsi Egyházmegyében
Program típusa: szakkurzus
Program ideje: 3 alkalom: 2019. 11.19., 2020.02.12., 2020.02.19.
1 alkalom 5 óra (1 óra = 45 perc), összesen 15 óra
Program helyszíne: Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium
3519 Miskolc, Görömbölyi u.23.
Bevont külső szakmai megvalósító neve(oktató/előadó/tréner):
Dr. Dobos András - előadó

Leírás:
A görögkatolikus egyházak számára a liturgia az identitást formáló legerősebb tényező. Liturgikus élet alatt értjük nemcsak a templomi szertartásokat, hiszen a liturgia a hívő görögkatolikus életének számos területét érinti. Így amikor liturgikus kutatásról beszélünk, akkor abban bennfoglaltatnak olyan szegmensek is, mint az egyházművészet, a néprajz, az egyházfegyelem (egyházjog), nemzetiségi kérdések és sorolhatnánk.
A Magyar Görögkatolikus Egyház ma három egyházmegyét foglal magában, amelyek közvetlenül vagy közvetve a Munkácsi Egyházmegyéből jöttek létre. Ha tehát a magyar görögkatolikusok liturgikus örökségét vizsgáljuk, akkor megkerülhetetlen a Munkácsi Egyházmegye történetével, közelebbről pedig az abban végbemenő liturgikus folyamatokkal való megismerkedés.
A kurzus első részében elhelyezzük a történeti Munkácsi Egyházmegyét a Rómával egyesült bizánci rítusú egyházak sorában, bemutatjuk eredetét és történelmének alakulását, majd a liturgikus sajátosságokat.

Tematika:

1. alkalom: 2019. 11. 19.
15.00-20.00 I A rómával egyesült keleti egyházak
II.A görögkatolikus Egyházak
III.A történeti Munkácsi Egyházmegye eredete és történelme

2. alkalom: 2020.02.12.
15.00-20.00 I.Liturgikus források a történeti Munkácsi Egyházmegyében
II.A multietnicitás hatása a liturgia alakulására

3. alkalom: 2020.02.19.
15.00-20.00 I.A történeti Munkácsi Egyházmegye liturgikus hagyományának sajátosságai
II.A magyar görögkatolikusok liturgikus élete a hagyomány és megújulás kettősségében

A program által fejlesztő/kialakítandó kompetenciák:
• szakkollégisták keresztény identitásának fejlesztése
• kommunikációs képességek fejlesztése
• véleményformálási képesség fejlesztése

Szakirodalom:
• Timkó Imre, Keleti kereszténység, keleti egyházak, Budapest 1971.
• Terdik Szilveszter - Véghseő Tamás, "Minden utamat már előre láttad" - Görögkatolikusok Magyarországon, Nyíregyháza 2012.
• Hodinka, A Munkácsi Görög-Katholikus Püspökség története, Budapest 1909.


Előadás anyaga elérhető itt: 

https://drive.google.com/open?id=1JcBeMLH2iCR7v8VqxGEIOjxhgBHrnc_W 

https://drive.google.com/open?id=1BebLRqRf5C3J4cov8oWWOP2cG0cr-tFw