Hírek

Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon mindennapjai...

KOLLÉGIUMI FELVÉTELI FELHÍVÁS

A miskolci Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon és Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium felvételt hirdet a 2020/2021-es tanévre felsőoktatási intézmény NAPPALI TAGOZATOS HALLGATÓI RÉSZÉRE.

Hallgatóink részt vehetnek a Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium munkájában, melynek célja, hogy a hazai és határon és a határon túl élő keresztény fiataloknak, egyetemi és főiskolai hallgatóknak lehetőséget biztosítson arra, hogy szakkollégiumi műhelymunkában részt vegyenek, kutatásokban együtt működjenek, görögkatolikus értékek és hagyományok megőrzésében közösen tegyenek.

Közel az Egyetemhez, Miskolc-Tapolcán található kollégiumunk 4 ágyas szobákkal - melyek mindegyikéhez külön fürdőszoba tartozik - várja a jelentkezőket. Közös konyha, társalgó és könyvtár áll a hallgatók rendelkezésére, valamint saját kápolnánkban végezzük a szertatásokat. Azoknak a keresztény hallgatóknak a jelentkezését várjuk, akik a családias hangulat és szép környezet mellett fontos a hitük megtartása és megerősítése is.

A jelentkezési laphoz mellékelve kérünk:

1. kézzel írt önéletrajzot,

2. papi/lelkészi ajánlást,

 3. az előző féléves tanulmányi eredményt igazoló dokumentum másolatát/érettségi bizonyítvány másolatát,

            A felvételi kérelem benyújtási határideje:                2020. augusztus 04.

RENDKÍVÜLI KÖZLEMÉNY

Tájékoztatom Önöket, hogy Magyarország Kormánya vészhelyzetet hirdetett ki a 41/2020 számú Korm. rendeletében, egyúttal megkezdte a rendkívüli jogrenddel összefüggő jogalkotási folyamatot.

Ennek értelmében,

  • Diákotthonunkban a vendégek fogadása határozatlan időre nem megengedett.
  • Intézményünkbe belépőknek kötelező a kézmosás a kijelölt helyeken. 
  • Továbbá az irodai helyiségek és közösségi terek szellőztetése gyakori rendszerességgel kötelező.
  • A szobák fertőtlenítését elrendelem, a fertőtlenített szobák, egyéb helységek határozatlan időre bezárásra kerülnek.

A fenti utasítások visszavonásig érvényesek!

2020. március 12.

Makkai László

igazgató

Kollégistáink a KELET 2020 Találkozón

A háromnapos ifjúsági találkozónak Szatmárnémeti adott otthont. Péntek esti megérkezésünk után dicsőítéssel, valamint imádsággal hangolódtunk rá a hétvégére. Tartalmas szombati napunkat a helyi görögkatolikus templomban Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök vezette elmélkedéssel nyitottuk. Utunkat Nagypeleske felé vettük, ahol a templomban megtekinthettük a Nagypeleskei Istenszülő-ikont. A programunkat folytatva részt vettünk egy falusi disznóvágáson. Ezután a délutáni órákat Szatmárnémetiben városnézéssel töltöttük, amelynek keretein belül ellátogathattunk a Püspöki Palotába is. Az napunkat egy fergeteges bállal zártuk. Vasárnapi szentmisénk prédikációjában ismét feleleveníthettük az idei KELET mottóját, miszerint az Egyház két tüdővel lélegzik. Kollégiumunk hallgatóit Krisztina nővér kísérte a találkozóra.

Nagy élményt és testi-lelki feltöltődést jelentett számunkra a hétvége!


Szalai Regina, Balajti Mária, Schmidt Bence 


Kollégiumi szobaszentelés

2020. január 16-án az esti órákban, Makkai László kollégiumi igazgató, megszentelte egyetemistáink szobáját.

2020. január 16-án az esti órákban, Makkai László kollégiumi igazgató, megszentelte egyetemistáink szobáját. A szobaszentelést közös beszélgetéssel zárták.

Ünnepre hangolódtunk

Csütörtök este diákotthonunk hallgatói közös karácsonyfa-állítással és díszítéssel, mézeskalácssütéssel és ajándékozással zárták le a félévet. A közös éneklés sem maradhatott el, a jókedv pedig kollégiumunkban mindig adott. 

Mikulás ünnepség Diákotthonunkban

December második hétvégéjén diákotthonunk és szakkollégiumunk évzárását tartottuk.  

A szombati Mikulás ünnepség vacsorával, beszélgetéssel, jó kedvvel telt. Kollégistáink a hagyományoknak megfelelően általuk készített videókkal színesítették a programot. Évértékelésében Makkai László igazgató atya megköszönte hallgatóinknak és munkatársainknak az egész éves kiemelkedő teljesítményt és az együtt töltött értékes pillanatokat. 

Hálás szívvel gondolunk vissza a 2019-es évre, a programokra, örömökre, nehézségekre! Köszönjük a Jóistennek, hogy közösségben, együtt élhettük meg ezt az évet! 

Sötétségből fény felé - Rekollekció a Diákotthonunkban

2019. november 19-én Dr. Dobos András atya volt diákotthonunk/szakkollégiumunk vendége.

A karácsony előtti időszak hagyományos rekollekciójában arra kértük András atyát, hogy beszéljen a személye tapasztalatairól, hogyan várja a Megváltó születését, mi az, ami hozzátartozik az várakozással teli hetekhez.

András atya arra biztatta hallgatóinkat, hogy ismerjék fel magukban a sötétséget. Fontos elgondolkodni, felismerni, hogy vannak olyan részek, ahova a fény még nem ért el bennünk. Ha felismerjük ezt, látjuk a gyengeségeinket, félelmeinket akkor rá tudjuk bízni magunkat Istenre. A sötétség felfedezésével beengedhetjük a fényt, amit Jézus, születésével a világba hoz.

Bízzunk benne, hogy András atya gondolatai elhozzák lelkünkbe a fényt, és így várjuk a "Világ Világosságát", Karácsony szent éjszakáját. 

Közösségi munkában a fiatalok

Az október 23-ai szép időt és szabadnapot kihasználva, hallgatóink közösségi munkában szebbé tették környezetüket. 

Az ősz beálltával rengeteg falevél lepi el udvarunkat. Hallgatóink szabadidejüket nem sajnálva aktívan töltötték az ünnepet. A fiúk a domboldalról húzták le a falevelet gereblye és lombfújó segítségével. A lányok eközben a konyhában palacsintát sütöttek. Vidáman és eredményesen telt a szerdai napunk. 

Közösségi hétvége a Görögkatolikus Diákotthonban

2019. október harmadik hétvégéjén közösségi hétvégét tartott a Görögkatolikus Diákotthon.

2019. október harmadik hétvégéjén közösségi hétvégét tartott a Görögkatolikus Diákotthon. A péntek esti pizza sütéssel vette kezdetét a hétvége. A remek hangulatú alkalmon 17! pizza készült el. A tészta gyúrásától a feltétek felrakásáig mindent a kollégisták készítettek. így elkészült a böjtös, a sajtos és a húsimádó pizza is.

A szombati napon ismét megrendezésre került az "Akropolisz kincse" verseny. A hallgatók 3 fős csapatokban indultak neki. "Nem lesz egyszerű az 7szentség" tematikával indultak útnak. Ezt a mottót morzekódból kellett megfejteniük. A mottó utalt az állomások számára és arra, hogy mindegyik állomás a szent szóval lesz kapcsolatos. Az állomásokhoz tartozó jelszót és mottót QR-kódon kapták meg a csapatok. Az állomásokon a szervezők és a munkatársak várták a csapatagokat. Az egész napos verseny alatt felkeresték a Szent Ferenc kórházat, a Szentgyörgy utcát, Szent Anna templomot, Szentpéteri kaput, Szent István teret, Szentháromság templomot, és a Sziklakápolnát. A csapatok beérkezése után közösen fogyasztottuk el a vacsorát, az eredményhirdetés után elfáradva, de vidáman tértek nyugovóra a kollégisták.

Vasárnap a szombati nap fáradalmait kipihenve délután Szent Liturgiával zártuk a hétvégét. 

Szeptemberi közösségi programjaink

A tanév kezdése után hallgatóink elkezdték az egyetemi félévet. Ezzel egyidejűleg közösségi programjaink is elkezdődtek.

2019. szeptember 18-án ismerkedési estet szerveztünk hallgatóinknak. Hallgatóink, munkatársak jobban megismerhették egymást. Közösen megterveztük a félév programját és bizakodva tekintettünk az év további rész felé. 


2019. szeptember 25-én bowlingozásra hívtuk hallgatóinkat. Az est folyamán remekül éreztük magunkat. Sok vidám pillanatot hozott a gurítások eredménye. 

Tanévkezdés a Görögkatolikus Diákotthonban

Tanévkezdő Szent Liturgiával indult a szeptember a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthonban. 

Tanévkezdő Szent Liturgiával indult a szeptember a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthonban. Intézményünk 65 kollégistával, köztük 28 roma szakkollégistával kezdi a tanévet. A Diákotthon 22. tanévét, a Roma Szakkollégium 9. tanévét, és a Romzsa Tódor Gk. Szakkollégium 2. tanévét kezdi meg idén.

2019/20-as tanévben a diákotthon jelmondata János evangéliumából "Én láttam és tanúságot tettem arról, hogy Ő az Isten Fia." A liturgián diákotthonunk igazgatója arról beszélt, hogy a keresztény ember küldetése és így a fiatalok küldetése is egyben, amit Keresztelő Szent János mondott, látni és megtapasztalni az életünkben jelenlévő Istent. Valamint hiteles tanújává válni az Isten Fia örömhírének az egyetemen, a kollégiumban, családban, munkahelyen és egész életünkben. 

FELVÉTELI FELHÍVÁS

Családalapítás

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt a Görögkatolikus Egyetemi Lelkészség programjára! 

Nőnek lenni jó

"Nőnek lenni jó!" Farkas Franciska tartott előadást az Egyetemi Könyvtárba.

A Miskolci Egyházmegye, valamint a Görögkatolikus Egyetemi lelkészség vendége volt Farkas Franciska művésznő, aki a Miskolci Egyetem Könyvtárában "Nőnek lenni Jó!" címmel tartott előadást a "Döntéstől a Családalapításig" című előadássorozat részeként.

Az előadásban azokra a kérdésekre kaptunk válaszokat, hogy milyen értékeket hordoz magában a nőiség, mi fontos egy párkapcsolatban a férfi és női szerepek tekintetében, mért olyan nehéz döntés az elköteleződés a mai világban. 

A művésznő előadásában kitért arra is, hogy mi a különbség a nő és férfi között különféle nézőpontok szerint, hogyan lehet összecsiszolódni egy életen át úgy, hogy mindkét félnek megmarad a hivatása és karrierje valamint az identitása sem sérül. A művésznő beszélgetésindítóként Háy János könyvéből olvasott fel egy rövid novellát, mely inkább női sztereotípiákról szólt férfi szemmel.

 Ha egy nő sikeres az életben, párkapcsolatában, akkor mindent jól és helyesen lát, ha nem sikeres a magánéletében, akkor hajlamos még a jót is rosszul megközelíteni. Talán így lehet összefoglalni a könyv ide vontazó részletét. 

Az este folyamán volt lehetőség kérdésekre és kötetlen beszélgetésekre a művésznővel, valamint a következő program is meghirdetésre került.

Püspök látogatás a diákotthonban

2019. február 5-én vendégül láttuk Dr. Orosz Atanáz Püspök Atyát a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthonban. Püspök Atya látogatásával évről évre megtisztel bennünket, és szívén viseli intézményünk lakóinak és munkatársainak sorsát.
Közös imádságban adtunk hálát alkonyati zsolozsmában az elmúlt félévért, a vizsgaidőszak örömeiért és nehézségeiért. Imában kértük, hogy az új félévben újult erővel, közösségben megélve haladjunk tovább utunkon.
Püspök Atya kollégistákhoz intézett szavaiban a találkozás ünnepéről és az Evangélium öröméről beszélt. Az Evangélium örömét megtapasztalva találkozásainkban adjuk át másoknak is a megtapasztalt örömet.
Egy csoportkép elkészítése után beszélgetésre invitálta hallgatóinkat, akik felé mindig nagy szeretettel és érdeklődéssel fordul. Azt kérte a kollégistáktól, hogy mutassák be neki, hogyan indultak tanulmányaik, mikor döntötték el, hogy egyetemre szeretnének járni, ki támogatta, segítette őket útjukon, mi volt a motivációjuk.
Találkozónk végén személyesen elbeszélgetett az új kollégistákkal és meghívta közösségünket a Miskolci Egyházmegye központjába.