Hírek

Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon mindennapjai...

Családalapítás

Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt a Görögkatolikus Egyetemi Lelkészség programjára! 

Nőnek lenni jó

"Nőnek lenni jó!" Farkas Franciska tartott előadást az Egyetemi Könyvtárba.

A Miskolci Egyházmegye, valamint a Görögkatolikus Egyetemi lelkészség vendége volt Farkas Franciska művésznő, aki a Miskolci Egyetem Könyvtárában "Nőnek lenni Jó!" címmel tartott előadást a "Döntéstől a Családalapításig" című előadássorozat részeként.

Az előadásban azokra a kérdésekre kaptunk válaszokat, hogy milyen értékeket hordoz magában a nőiség, mi fontos egy párkapcsolatban a férfi és női szerepek tekintetében, mért olyan nehéz döntés az elköteleződés a mai világban. 

A művésznő előadásában kitért arra is, hogy mi a különbség a nő és férfi között különféle nézőpontok szerint, hogyan lehet összecsiszolódni egy életen át úgy, hogy mindkét félnek megmarad a hivatása és karrierje valamint az identitása sem sérül. A művésznő beszélgetésindítóként Háy János könyvéből olvasott fel egy rövid novellát, mely inkább női sztereotípiákról szólt férfi szemmel.

 Ha egy nő sikeres az életben, párkapcsolatában, akkor mindent jól és helyesen lát, ha nem sikeres a magánéletében, akkor hajlamos még a jót is rosszul megközelíteni. Talán így lehet összefoglalni a könyv ide vontazó részletét. 

Az este folyamán volt lehetőség kérdésekre és kötetlen beszélgetésekre a művésznővel, valamint a következő program is meghirdetésre került.

Püspök látogatás a diákotthonban

2019. február 5-én vendégül láttuk Dr. Orosz Atanáz Püspök Atyát a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthonban. Püspök Atya látogatásával évről évre megtisztel bennünket, és szívén viseli intézményünk lakóinak és munkatársainak sorsát.
Közös imádságban adtunk hálát alkonyati zsolozsmában az elmúlt félévért, a vizsgaidőszak örömeiért és nehézségeiért. Imában kértük, hogy az új félévben újult erővel, közösségben megélve haladjunk tovább utunkon.
Püspök Atya kollégistákhoz intézett szavaiban a találkozás ünnepéről és az Evangélium öröméről beszélt. Az Evangélium örömét megtapasztalva találkozásainkban adjuk át másoknak is a megtapasztalt örömet.
Egy csoportkép elkészítése után beszélgetésre invitálta hallgatóinkat, akik felé mindig nagy szeretettel és érdeklődéssel fordul. Azt kérte a kollégistáktól, hogy mutassák be neki, hogyan indultak tanulmányaik, mikor döntötték el, hogy egyetemre szeretnének járni, ki támogatta, segítette őket útjukon, mi volt a motivációjuk.
Találkozónk végén személyesen elbeszélgetett az új kollégistákkal és meghívta közösségünket a Miskolci Egyházmegye központjába.